Wajongmonitor: eerste rapportage

Op 1 januari 2010 is de nieuwe Wajong ingevoerd. Om de nieuwe wet te kunnen evalueren en de Tweede Kamer van informatie te kunnen voorzien, heeft UWV in samenwerking met het ministerie van SZW een Wajongmonitor ingericht. Dit rapport is de eerste versie van deze monitor.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het doel van de Wajongmonitor is te voorzien in de behoefte aan aanvullende beleidsinformatie voor het evalueren van de nieuwe wet Wajong. De monitor geeft informatie over: volumeontwikkelingen, kenmerken en mogelijkheden wajongers, belevingen en ervaringen met nieuwe wet, houding van werkgevers en aanname bereidheid. De 1e rapportage is in november 2010 aangeboden aan de minister, de 2e meting komt in mei 2011, daarna jaarlijks.

Samenvatting en conclusie

Op 1 januari 2010 is de nieuwe Wajong ingevoerd. Om de nieuwe wet te kunnen evalueren en de Tweede Kamer van informatie te kunnen voorzien, heeft UWV in samenwerking met het ministerie van SZW een Wajongmonitor ingericht. Dit rapport is de eerste versie van deze monitor. Voor het eerst in jaren is in de eerste helft van 2010 een afname te zien in het aantal aanvragen en het aantal in de Wajong ingestroomde jonggehandicapten. Naar verwachting komt de instroom in 2010 (16.700) bijna 1.000 lager uit dan in 2009 (17.600). Wajongers zelf oordelen positief over de Wajong. De nieuwe Wajong biedt in hun ogen hulp, is een stok achter de deur, en biedt perspectief en ruimte voor herstel. Het participatieplan dat het UWV met hen opstelt, vinden ze nog niet concreet genoeg. Werkgevers denken over het algemeen positief over Wajongers. Wajongers zijn volgens werkgevers gemotiveerde werknemers en kunnen, hoewel zij vaak minder productief zijn dan anderen, meer dan je in eerste instantie verwacht. Werkgevers maken zich het meest zorgen over de kwetsbaarheid van Wajongers binnen een organisatie. Over het aantal werkende Wajongers onder de nieuwe Wajong is nu nog niets bekend; daarvoor is het nu nog te vroeg. Wel bevat de monitor, bij wijze van nulmeting, trends over participatie en re-integratie onder de oude Wajong. Eind 2009, toen de vorige wet nog van kracht was, werkte bijna 25% van alle Wajongers. Dat is 1% minder dan in het jaar daarvoor. Deze relatieve daling hangt samen met de economische crisis. In absolute zin nam het aantal werkende Wajongers ondanks de economische crisis in 2009 echter toe met 3,3%. Deze toename is volledig geconcentreerd bij de reguliere werkgevers.