De kracht van de regio

Economische tegenwind? Dan staan jongeren als eerste werkloos aan de kant. Zeker kwetsbare jongeren hebben het extra moeilijk. Juist voor deze groep is intensieve samenwerking nodig tussen professionals in de domeinen onderwijs, arbeidsmarkt, inkomen en zorg.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De regionale aanpak jeugdwerkloosheid, vastgelegd in 30 regionale actieplannen, is een belangrijk onderdeel van het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Een van de onderwerpen in het Actieplan is de aanpak van kwetsbare jongeren. Uitgangspunt bij die aanpak is dat de regie in handen blijft bij de gemeenten om te komen tot een concreet en passend aanbod voor kwetsbare jongeren. Dit onderzoek heeft uitsluitend betrekking op de doorbraaksessies. Het onderzoek dient om inzicht te verkrijgen in knelpunten en oplossingen ten aanzien van kwetsbare jongeren en inzicht in de ondersteuningbehoefte van gemeenten hierbij.

Samenvatting en conclusie

Economische tegenwind? Dan staan jongeren als eerste werkloos aan de kant. Zeker kwetsbare jongeren hebben het extra moeilijk. Juist voor deze groep is intensieve samenwerking nodig tussen professionals in de domeinen onderwijs, arbeidsmarkt, inkomen en zorg. Zodat er een goede, effectieve aanpak ontstaat rondom kwetsbare jongeren. Met als einddoel een startkwalificatie of regulier werk. Maar hoe doe je dat? En wat is hiervoor nodig? Dat was het centrale discussiepunt in de Regiosessies kwetsbare jongeren. Uit de regiosessies komen verschillende knelpunten naar voren die een effectieve en efficiƫnte dienstverlening aan kwetsbare jongeren in de weg staan. Gelukkig is er ook zicht op een aantal oplossingsrichtingen. De belangrijkste bevindingen staan in dit rapport. Bron: Kenniscentrum CrossOver