Effectiviteit van Individuele Plaatsing en Steun in Nederland

Verslag van deel 1 van de SCION-studie, een gerandomiseerde gecontroleerde studie naar de effectiviteit van het Individual Placement & Support (IPS) model in Nederland.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Onderzocht is de effectiviteit van het IPS-model voor mensen met ernstige psychische stoornissen. IPS is een arbeidsrehabilitatieprogramma voor mensen met een ernstige psychische stoornis, dat in Amerika erg succesvol bleek en ook in diverse Europese landen.

Samenvatting en conclusie

Verslag van deel 1 van de SCION-studie, een gerandomiseerde gecontroleerde studie naar de effectiviteit van het Individual Placement & Support (IPS) model in Nederland. IPS is een model voor arbeidsbegeleiding voor mensen met ernstige en langdurige psychische aandoeningen die de wens hebben om regulier betaald werk te vinden. Kenmerkend en onderscheidend aan dit model is onder andere: de focus ligt op regulier betaald werk; snel en gericht zoeken naar werk met een minimum aan voorafgaande assessment en voorbereiding voorafgaand aan plaatsing in werk; eventuele training van cliƫnten gebeurt bij voorkeur na de plaatsing in werk; integratie van de arbeidsbegeleiding en het zorgaanbod. In SCION is deze aanpak vergeleken met de effectiviteit van de meer reguliere arbeidsrehabilitatie.