Monitor betalingsachterstanden: meting 2010

De Monitor Betalingsachterstanden heeft als doel aan te geven hoe groot het aantal huishoudens met betalingsachterstanden is, wat de kenmerken zijn van de betalingsachterstanden en welke achtergrondkenmerken de huishoudens met betalingsachterstanden hebben.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De monitor betalingsachterstanden heeft tot doel om inzicht te geven in de ontwikkeling in de tijd (2008, nulmeting, 2009, eenmeting en 2010 tweemeting) van het aantal huishoudens met betalingsachterstanden, de kenmerken van de betalingsachterstanden en welke achtergrondkenmerken de huishuishoudens met betalingsachterstanden hebben.

Samenvatting en conclusie

De Monitor Betalingsachterstanden heeft als doel aan te geven hoe groot het aantal huishoudens met betalingsachterstanden is, wat de kenmerken zijn van de betalingsachterstanden en welke achtergrondkenmerken de huishoudens met betalingsachterstanden hebben. In deze rapportage worden de resultaten weergegeven van de Monitor Betalingsachterstanden 2010, en worden vergelijkingen gemaakt met de resultaten van 2008 en Het aantal huishoudens met minimaal één van de onderscheiden vormen van betalingsachterstanden (achterstallige rekeningen om financiële redenen, krediet of lening, afbetalingsregeling, vaak of regelmatige roodstand en creditcardschulden) bedraagt in 2010 1,89 miljoen. Gerelateerd aan het totaal van ruim 7,1 miljoen huishoudens is dit 26,7% van alle huishoudens. Ten opzichte van 2009 (1,8 miljoen huishoudens) betekent dit een stijging van 1,9%. Ten opzichte van 2008 (1,9 miljoen huishoudens) is het aantal huishoudens met betalingsachterstanden licht gedaald. De daling die in de monitor 2009 zichtbaar werd ten opzichte van 2008 heeft zich niet doorgezet.