Vacatures in Nederland 2010

Meer werklozen hebben een baan gevonden tijdens de crisisperiode (2008-2010). Tijdens de economische crisis is de werkloosheid in Nederland veel minder sterk toegenomen dan in andere Europese landen. Dat heeft voor een deel te maken met de flexibiliteit van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat is de omvang en samenstelling van de vacaturemarkt naar sector, grootteklasse, beroep en opleiding? Welke wervingskanalen gebruiken werkgevers om aan personeel te komen en via welke aannamekanalen hebben zij personeel aangenomen? Welke personen hebben zij aangenomen (geslacht, leeftijd, etniciteit, opleiding, beroep, arbeidsverleden) en welk dienstverband (vast/tijdelijk, arbeidstijd) kregen deze personeen aangeboden? Welke sectoren hebben te maken met moeilijk vervulbare vacatures, wat is daarvan de oorzaak, wat zijn kenmerken van moeilijk vervulbare vacatures (beroep, opleiding)?

Samenvatting en conclusie

Meer werklozen hebben een baan gevonden tijdens de crisisperiode (2008-2010). Tijdens de economische crisis is de werkloosheid in Nederland veel minder sterk toegenomen dan in andere Europese landen. Dat heeft voor een deel te maken met de flexibiliteit van de Nederlandse arbeidsmarkt. De keerzijde hiervan is geweest een substantieel verlies van werkgelegenheid voor zelfstandigen zonder personeel (Zzp) en uitzendkrachten. Een andere verklaring voor de geringe werkloosheidsstijging is het fenomeen ‘labour hoarding’. Bedrijven houden werknemers vast, ondanks dat er onvoldoende werk is, om dat te voorkomen dat er op niet al te lange termijn weer personeelstekorten bij het eigen bedrijf ontstaan. Het vacatureonderzoek geeft nu een aanvullende verklaring voor de relatief geringe werkloosheidstoename: een toenemend aantal werklozen heeft in de crisisperiode een baan kunnen vinden. Het onderzoek laat een sterk afnemend aantal vacatures zien in de crisisperiode 2008-2010. Tegelijkertijd is het aandeel werklozen onder de baanvinders toegenomen, terwijl het aandeel werkenden, schoolverlaters en studenten is afgenomen. Ook in aantallen is het aantal werklozen onder de baanvinders toegenomen. De teruglopende mobiliteit bij schoolverlaters en studenten en zittende werknemers groepen zou er mede oorzaak van kunnen zijn dat het aandeel aangenomen werklozen is toegenomen. Daarbij speelt mee dat de “kwaliteit” van het aanbod van werklozen hoger was door instroom van kansrijke groepen, zoals jongeren en hoog opgeleiden. Voor een deel vinden werklozen een baan met hulp van intermediairs. Van de personen die via UWV WERKbedrijf en uitzendbureaus zijn aangenomen heeft een relatief groot aandeel een periode van werkloosheid achter de rug.