Zwarte fraude beter bestrijden

Bestrijding (preventie, controle, opsporen en bestraffen) van fraude is een cruciaal aspect van een juiste uitvoering door bestuursorganen en het behoud van draagvlak voor sociale zekerheidsregelingen. Een hardnekkige en lastig te bestrijden vorm van fraude is de zogenoemde zwarte fraude.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In dit onderzoek ligt de nadruk op welke belemmeringen ondervinden de bestuursorganen bij de bestrijding van zw fraude en wat zijn hierbij de verbetermogelijkheden. Tevens is onderzocht wat bekend is over aard en omvang van zw fraude binnen suwi domein en hoe hebben bestuursorganen de bestrijding van zw fraude binnen de algemene context van fraudebestrijding opgezet en wat willen ze hiermee bereiken.

Samenvatting en conclusie

Bestrijding (preventie, controle, opsporen en bestraffen) van fraude is een cruciaal aspect van een juiste uitvoering door bestuursorganen en het behoud van draagvlak voor sociale zekerheidsregelingen. Een hardnekkige en lastig te bestrijden vorm van fraude is de zogenoemde zwarte fraude. Dat is fraude die niet door middel van 'reguliere' bestandskoppelingen kan worden opgespoord. In de dagelijkse praktijk blijken handhavers belemmeringen te ondervinden bij het bestrijden van zwarte fraude. Dit was voor de Inspectie Werk en Inkomen aanleiding om hier onderzoek naar te doen. Het onderzoek inventariseert belemmeringen en verbetermogelijkheden die medewerkers uit het betrokken veld hebben aangedragen. Inzicht hierin kan bijdragen aan betere naleving in het SUWI-domein. De inbreng van de handhavingsmedewerkers is in deze verkennende studie onverkort weergegeven. Bron: Bibliotheek SZW.