Balans in dienstverlening

Voor burgers en bedrijven is het belangrijk dat de dienstverlening van de overheid klantgericht en toegankelijk is. De Inspectie Werk en Inkomen onderzocht of de uitvoerende instanties in de keten van werk en inkomen een toegankelijke dienstverlening aanbieden en hoe burgers en bedrijven die dienstverlening ervaren.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In hoeverre zijn de door de uitvoering aangeboden kanalen toegankelijk voor werkzoekenden ( in het bijzonder digibeten) en werkgevers, ontvangen zij dienstverlening op maat en wat is de invloed van de ontwikkeling van integrale dienstverlening hierop?

Samenvatting en conclusie

Voor burgers en bedrijven is het belangrijk dat de dienstverlening van de overheid klantgericht en toegankelijk is. De Inspectie Werk en Inkomen onderzocht of de uitvoerende instanties in de keten van werk en inkomen een toegankelijke dienstverlening aanbieden en hoe burgers en bedrijven die dienstverlening ervaren. UWV, SVB en gemeenten bieden hun dienstverlening via verschillende kanalen aan: balie, telefoon, post, e-mail en internet. De inspectie concludeert in haar onderzoek dat UWV, SVB en gemeenten hun dienstverlening via meer kanalen aanbieden: telefoon, balie, e-mail, post en internet. Klanten geven de voorkeur aan het gebruik van de telefoon en de balie en maken in de praktijk ook gebruik van die kanalen. Als aandachtspunt wijst de inspectie op dat de E-dienstverlening voordelen biedt in snelheid en beschikbaarheid voor de meeste klanten en efficiency in de uitvoering. Bron: Bibliotheek SZW