Professionaliteit, professionalisering en de re-integratiesector

Dit rapport is het verslag van een literatuuronderzoek naar professionalisering. Doel was na te gaan welke inzichten de internationale wetenschappelijke literatuur over professionaliteit en professionalisering te bieden heeft met betrekking tot beleidsuitvoerende contactambtenaren in de re-integratie.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Een van de speerpunten in het strategische beleid van de directie R&P is het bevorderen van de professionalisering van de uitvoering. Er is behoefte aan inventarisatie van wetenschappelijke inzichten op het terrein van professionalisering in de publieke sector. Deze moeten vertaald worden naar het domein re-integratie. Vragen zijn Wat is professioneel handelen, Welke aspecten worden onderscheiden, onder welke voorwaarden komt professionaliteit tot bloei Hoe bevorder je professionalisering van organisatie, hoe verminder je weerstand bij professionals .

Samenvatting en conclusie

Dit rapport is het verslag van een literatuuronderzoek naar professionalisering. Doel was na te gaan welke inzichten de internationale wetenschappelijke literatuur over professionaliteit en professionalisering te bieden heeft met betrekking tot beleidsuitvoerende contactambtenaren in de re-integratie. Hierbij stonden drie vragen centraal, te weten: wat kunnen we verstaan onder professioneel handelen, welke aspecten van professionaliteit worden onderscheiden, en onder welke condities komt professionaliteit en professionalisering tot bloei? De resultaten van het onderzoek leiden tot de volgende aanbevelingen: Aanbeveling 1: Geef werkcoaches en klantmanagers de kans om een duurzaam erkende zinvolle professionele identiteit te ontwikkelen. Aanbeveling 2: Een lerende omgeving motiveert professionals: stimuleer daarom het leren op het niveau van de werkvloer, van de sectororganisatie en betrokken overheden. Bron: rapport; bewerking RWI