Arbeidsmarktpositie van niet-westerse allochtonen

Arbeidsparticipatie speelt een cruciale rol in de integratie van niet-westerse allochtonen in de Nederlandse samenleving. Cijfers laten zien dat de arbeidsparticipatie lager ligt dan bij autochtonen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Doel is inzicht in de situatie op de arbeidsmarkt van allochtonen van niet westerse afkomst, verschillen tussen groepen, verklarende factoren, duiding van risicogroepen, handvatten voor concrete interventies op lokaal en landelijk niveau. De door de Kamer gevraagde verklaring van het feit dat allochtone meisjes het beter doen op school, maar dat dit zich niet vertaald op de arbeidsmarkt moet als casus worden uitgewerkt.

Samenvatting en conclusie

Arbeidsparticipatie speelt een cruciale rol in de integratie van niet-westerse allochtonen in de Nederlandse samenleving. Cijfers laten zien dat de arbeidsparticipatie lager ligt dan bij autochtonen. Niet-westerse allochtonen zijn vaker werkloos en hun arbeidsmarktpositie blijkt gevoeliger voor conjuncturele schommelingen. Zorgelijk zijn ook de signalen met betrekking tot allochtone meisjes. Zij doen het betrekkelijk goed op school, maar beschikken na het verlaten van de school vaak niet over een betaalde baan. Naar de arbeidsmarktpositie van de onderhavige groep is door verschillende instellingen en vanuit verschillende perspectieven onderzoek gedaan. Dit onderzoek draagt derhalve een overstijgend karakter. Het is gebaseerd op een literatuurstudie en op analyse van CBS-cijfers. Daarnaast zijn door middel van diepte-interviews twee kennislacunes ingevuld: de successen en belemmeringen bij de overgang van school naar werk voor niet-westerse allochtone meisjes en de bemiddeling van niet-westerse allochtonen naar de arbeidsmarkt.