Kunnen meer kinderen meedoen?

Gemeenten ontvingen de laatste jaren extra geld voor het beleidsinitiatief "Kinderen doen mee!". Het kabinet wilde op die manier dat het aantal kinderen dat door armoede niet meedoet aan sport en cultuur zou halveren.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat is het absoluut aantal kinderen in Nederland? Wat is het aantal kinderen in huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum? Wat is het aantal kinderen dat niet maatschappelijk participeert. Wat is het aantal kinderen dat dit niet doet om financiƫle redenen? Wat zijn andere redenen? Het gaat om de stand van zaken begin 2010 en een vergelijking daarvan met de stand begin 2008 (nulmeting).

Samenvatting en conclusie

Gemeenten ontvingen de laatste jaren extra geld voor het beleidsinitiatief "Kinderen doen mee!". Het kabinet wilde op die manier dat het aantal kinderen dat door armoede niet meedoet aan sport en cultuur zou halveren. Dit rapport vergelijkt de situatie voor en na de inzet van dat beleid. Het rapport brengt in kaart hoeveel kinderen in 2008 en 2010 niet meededen, en of financiƫle redenen daarbij een rol speelden. Ook is onderzocht in welke mate mensen gebruikmaakten van de gemeentelijke regelingen en vergoedingen op dit terrein. De studie mondt uit in de aanbeveling het beleid in de toekomst gerichter in te zetten.