Evaluatie regeling kleine banen

De Regeling Kleine Banen (2010) houdt in dat werkgevers premievrijstelling kunnen krijgen voor jongeren die minder dan 50 procent van het wettelijk minimumloon verdienen. Doel van de regeling is om de werkgelegenheid voor jongeren te bevorderen en zo de jeugdwerkloosheid te verminderen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, biedt de Tweede Kamer, mede namens de staatssecretaris van Financiƫn, het onderzoeksrapport over de regeling kleine banen aan.

Samenvatting en conclusie

De Regeling Kleine Banen (2010) houdt in dat werkgevers premievrijstelling kunnen krijgen voor jongeren die minder dan 50 procent van het wettelijk minimumloon verdienen. Doel van de regeling is om de werkgelegenheid voor jongeren te bevorderen en zo de jeugdwerkloosheid te verminderen. Dit rapport bevat de resultaten van een evaluatieonderzoek naar de werking van de Regeling Kleine Banen. Door beperkingen in de data zijn geen harde conclusies over de effecten van de regeling mogelijk. Niet alle bedrijven zijn bekend met de Regeling Kleine Banen. De bekendheid lijkt groter te zijn in de detailhandel en de horeca en bij grotere bedrijven. De wel beschikbare gegevens wijzen op een gering werkgelegenheidseffect van de regeling. Verder lijkt de regeling voor een belangrijk deel toegepast te zijn op de groep scholieren en studenten. De data suggereren dat bestaande banen soms worden opgeknipt in kleinere banen. Er zijn verder aanwijzingen voor een verdringingseffect op de werkgelegenheid voor mensen van 23 jaar en ouder, vooral in de detailhandel, grootwinkelbedrijven en horeca. Bron: Bibliotheek SZW