Profilering van langdurig zieke vangnetters

In opdracht van UWV voerden AStri Beleidsonderzoek en -advies en TNO een onderzoek uit op basis van de dossiers van 810 vangnetters die begin 2009 zes maanden of langer ziek waren.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Dossieronderzoek: Doel ervan is na te gaan in hoeverre er sprake is van oneigenlijk gebruik van de Ziektewet, van draaideuren (minimaal twee opeenvolgende UWV-uitkeringen met korte tussenperiode), en multiproblematiek en aangrijpingspunten te krijgen voor een effectievere en snellere begeleiding richting herstel en werkhervatting.

Samenvatting en conclusie

In opdracht van UWV voerden AStri Beleidsonderzoek en -advies en TNO een onderzoek uit op basis van de dossiers van 810 vangnetters die begin 2009 zes maanden of langer ziek waren. Het betreft vangnetters voor wie UWV de werkgeversrol vervult: uitzendkrachten, eindedienstverbanders en WW’ers. Dit onderzoek heeft tot doel antwoord te geven op de volgende door UWV geformuleerde vragen: Welke profielgroepen zijn binnen de langdurig zieke vangnetters te onderscheiden?; Wat zijn de kenmerken van de langdurig zieke vangnetters en in hoeverre is er sprake van nevenproblematiek die de re-integratie bemoeilijkt? Wat is het effect van de ontvangen begeleiding en verschillen profielgroepen hierin? Bron: Website SER