Reintegratiemarktanalyse 2011

Voor mensen die niet op eigen kracht de route naar de arbeidsmarkt weten te vinden, kunnen re-integratiemiddelen worden ingezet. Op die manier kan toch een aansluiting met de arbeidsmarkt worden gerealiseerd. Het gaat om mensen in de WW, bijstand, arbeidsongeschiktheidsregelingen en personen zonder uitkering (nuggers) met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De Re-integratiemarktanalyse 2010 zal thematisch van aard zijn. De volgende thema’s komen daarbij aan de orde: ontwikkelingen bij opdrachtgevers en opdrachtnemers; professionalisering opdrachtgeverschap en publiek/private samenwerking; uitbesteden of zelf doen; inzet van re-integratiemiddelen voor ouderen; gezondheid en werkhervatting; prioriteiten in instrumenten en doelgroepen als gevolg van de kredietcrisis.

Samenvatting en conclusie

Voor mensen die niet op eigen kracht de route naar de arbeidsmarkt weten te vinden, kunnen re-integratiemiddelen worden ingezet. Op die manier kan toch een aansluiting met de arbeidsmarkt worden gerealiseerd. Het gaat om mensen in de WW, bijstand, arbeidsongeschiktheidsregelingen en personen zonder uitkering (nuggers) met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Gemeenten en UWV WERKbedrijf die deze inzet van re-integratie organiseren, staan voor een enorme bezuinigingsopdracht. Het beleid is dat re-integratiemiddelen alleen nog selectief worden ingezet voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. In enkele jaren tijds wordt bijna vijftig procent bezuinigd op re-integratiemiddelen en bemiddeling. Vooruitlopend op de concrete invulling van de bezuinigingstaakstelling uit het regeerakkoord, hebben veel gemeenten hun beleid al tegen het licht gehouden en vindt een herijking van de prioriteiten plaats. In deze re-integratiemarktanalyse wordt bezien welke trends te onderkennen zijn qua re-integratie en welke lessen op basis van de geschetste ontwikkelingen zijn te trekken. Die ontwikkelingen zijn in een stroomversnelling geraakt, waarbij fundamentele keuzes gemaakt moeten worden. Het gaat om een brede herbezinning op de uitgangspunten van re-integratiebeleid en om de verdeling van publieke en private middelen daarbij. In deze analyse worden bouwstenen aangereikt voor zo'n herbezinning. De RWI adviseert sociale diensten en UWV WERKbedrijf de (schaarse) middelen vooral in te zetten voor de "middengroep" van de uitkeringsgerechtigden, voor wie betaald werk alleen via (intensieve) begeleiding mogelijk is.