Bbz 2004 - uit het startblok

Resultaten van een onderzoek naar de relatie tussen de uitvoeringspraktijk van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) 2004 en de duurzame uitstroom uit de uitkering. Het Bbz 2004 bevat regelingen voor verschillende groepen zelfstandigen. Het onderzoek dat in dit rapport wordt beschreven, heeft betrekking op de doelgroep van startende ondernemers.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Inzicht in uitvoering en werking van de Bbz. Draagt Bbz bij aan duurzame uitstroom uit uitkerig. Draagt regeling bij aan stimuleren van ondernemerschap? Welke effecten heeft regeling in de praktijk. Op welke manier geven gemeenten uitvoering aan de Bbz. Kan er een relatie gelegd worden tussen de wijze van uitvoeren en duurzaamheid van de uitstroom?

Samenvatting en conclusie

Resultaten van een onderzoek naar de relatie tussen de uitvoeringspraktijk van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) 2004 en de duurzame uitstroom uit de uitkering. Het Bbz 2004 bevat regelingen voor verschillende groepen zelfstandigen. Het onderzoek dat in dit rapport wordt beschreven, heeft betrekking op de doelgroep van startende ondernemers. Onderzocht is in hoeverre de Bbz-regeling voor starters bijdraagt aan (duurzame) uitstroom uit de uitkering. Ook wordt de uitvoeringspraktijk in kaart gebracht en is er aandacht voor de relatie tussen de uitvoeringspraktijk enerzijds en de effectiviteit van het Bbz voor starters anderzijds. Daarnaast wordt de netto kosteneffectiviteit van het Bbz voor starters geanalyseerd: hoe is de verhouding tussen alle aan het Bbz voor starters verbonden kosten en de inkomsten, in de zin van lagere uitkeringen en hogere belastinginkomsten in het geval van uitstroom?