Divosa-monitor 2011, deel 1

Dit eerste deel van de Divosa-monitor 2011 gaat over het werk van sociale diensten en biedt inzicht in: het klantenbestand van sociale diensten; de besteding van de gemeentelijke re-integratiegelden; de bezuinigingsplannen van sociale diensten.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Deel 1 gaat over participatie, over de besteding van de re-integratiegelden. Dit deel zal ook ingaan op de keuzes die gemeenten maken rondom hun bezuinigingstaakstelling, niet alleen op het vlak van re-integratie maar in hun hele dienst.

Samenvatting en conclusie

Dit eerste deel van de Divosa-monitor 2011 gaat over het werk van sociale diensten en biedt inzicht in: het klantenbestand van sociale diensten; de besteding van de gemeentelijke re-integratiegelden; de bezuinigingsplannen van sociale diensten. Geconcludeerd wordt dat 2010 voor sociale diensten een moeilijk jaar was. Het bijstandsbestand groeide en de middelen voor re-integratie namen af. Met bezuinigingen in het vooruitzicht moeten keuzes gemaakt worden. De sociale diensten moeten anders gaan werken en hun grenzen verleggen. Dat kan door slimmere arrangementen met werkgevers op te zetten om mensen aan het werk te helpen en creatieve combinaties te maken in het lokale voorzieningenpakket, zodat kwetsbare groepen toch ondersteuning blijven krijgen.