Een Wajonger in mijn bedrijf?!

Het primaire doel van de nieuwe wet Wajong is het verhogen van de arbeidsparticipatie van jongeren met een beperking. De mate waarin werkgevers Wajongers aannemen en in dienst houden, is belangrijk voor het succes van de wet.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat is de attitude van werkgevers tov Wajongers? Hoe groot is de bereidheid van werkgevers om Wajongers in dienst te nemen? Welke kennis hebben werkgevers over Wajongers en deWajong(-instrumenten)? Wat zijn de ervaringen van werkgevers met Wajongers in dienst? Onderzoek in het kader van de Wajong monitor

Samenvatting en conclusie

Het primaire doel van de nieuwe wet Wajong is het verhogen van de arbeidsparticipatie van jongeren met een beperking. De mate waarin werkgevers Wajongers aannemen en in dienst houden, is belangrijk voor het succes van de wet. Eerder, in juli 2010, bleek al dat slechts vier procent van de werkgevers één of meer Wajongers in dienst had. Het is dus belangrijk om na te gaan hoe men het percentage werkgevers met een Wajonger in dienst kan verhogen. Daarnaast is het van belang om ervoor te zorgen dat werkgevers de Wajongers ook in dienst houden en bereid zijn om meer Wajongers aan te nemen. De focus in dit onderzoek ligt dan ook op de factoren die het gewenste gedrag beïnvloeden. Het onderzoek richt zich op de thema's kennis, attitude, bereidheid en besluitvorming bij het aannemen van Wajongers. Die thema's zijn vertaald in de volgende onderzoeksvragen: (1) welke kennis hebben werkgevers over Wajongers en de Wajong(instrumenten); (2) wat is de attitude van werkgevers ten opzichte van Wajongers; (3) wat zijn de ervaringen van werkgevers met Wajongers in dienst; (4) hoe groot is de bereidheid van werkgevers om Wajongers in dienst te nemen én (5) welke verschillen op de thema's een tot en met vier bestaan er tussen werkgevers?