Het eerste jaar nieuwe Wajong

De groep mensen die een Wajong-uitkering ontvangt, is heel divers. De doelgroep van dit onderzoek, mensen met een nieuwe Wajong-uitkering in de werk- of studieregeling, is over het algemeen vrij jong. Maar de aard van de aandoening die zij hebben of de opleiding die ze hebben gehad, is zeer uiteenlopend.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat zijn de ervaring van de Wajongers met de nieuwe Wajong. Hoe kijken zij tegen de rechten en plichten van de nieuwe Wajong aan. Wat zijn de ervaringen met het participatieplan. Publicatie via Wajongmonitor.

Samenvatting en conclusie

De groep mensen die een Wajong-uitkering ontvangt, is heel divers. De doelgroep van dit onderzoek, mensen met een nieuwe Wajong-uitkering in de werk- of studieregeling, is over het algemeen vrij jong. Maar de aard van de aandoening die zij hebben of de opleiding die ze hebben gehad, is zeer uiteenlopend. Mensen vragen om verschillende redenen een Wajong aan. Als we kijken naar de diagnose die is vastgesteld, dan zien we de volgende verdeling: verstandelijke beperking (37%), psychiatrische stoornis (21%), andere ontwikkelingsstoornis (29%) en somatische aandoening (13%). Twee derde valt in de werkregeling en een derde in de studieregeling. Een derde van de Wajongers volgt of heeft als laatste een vso- of pro-opleiding gevolgd (voorgezet speciaal onderwijs). Een derde doet of deed een opleiding op roc/mbo-niveau. Een op de vijf is hoger opgeleid (havo/vwo- of hbo/wo-opleiding) en circa een op de tien volgt of volgde een opleiding op lbo/vmbo/mavo-niveau. De doelgroep bestaat uit iets meer mannen (56%) dan vrouwen (44%) en zijn met name jongeren onder de 25 jaar (84%). De meeste jongeren zaten nog op school tijdens de aanvraag van de Wajong, of waren daar net mee klaar (53%). De meesten wonen nog thuis (68%). In dit kwantitatieve onderzoek staan de volgende hoofdvragen centraal: • Wat is de achtergrond van de nieuwe Wajongers? • Welke kennis hebben zij over de nieuwe Wet Wajong? • Wat is hun houding ten aanzien van werken en de nieuwe Wet Wajong? • Wat zijn de ervaringen met betrekking tot de nieuwe Wet Wajong? Bron: Rapport