UWV en Walvis: tiende rapportage
De Inspectie Werk en Inkomen concludeert in haar tiende voortgangsrapportage dat er in 2010 verdere voortgang is geboekt bij het verbeteren van de loonaangifteketen en de polisadministratie. In de polisadministratie legt UWV gegevens vast over lonen, uitkeringen en arbeidsverhoudingen van alle verzekerde werknemers.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
In 2006 moesten de wetten Walvis en Wfsv worden ingevoerd. De impact van deze wetten voor UWV is als groot te kenschetsen. In 2007 is de uitvoering van de wetten WALVIS/Wfsv gestagneerd. Deze ontwikkelingen zijn onder de aandacht gebracht van de betrokken bewinds-lieden die de uitvoering hebben gevraagd een integrale probleemanalyse op te stellen. De inspectie rapporteert regelmatig over de vorderingen in dit complexe uitvoeringstraject en levert expertise aan de betrokken partijen zoals het ministerie, het UWV, het Ketenbureau en HEC.
Samenvatting en conclusie
De Inspectie Werk en Inkomen concludeert in haar tiende voortgangsrapportage dat er in 2010 verdere voortgang is geboekt bij het verbeteren van de loonaangifteketen en de polisadministratie. In de polisadministratie legt UWV gegevens vast over lonen, uitkeringen en arbeidsverhoudingen van alle verzekerde werknemers. Net als in 2009 was er in 2010 sprake van een 'werkende keten'. Dat wil zeggen dat alle noodzakelijk functies - eventueel met tijdelijke noodoplossingen - werken. Op het niveau van de logistieke gegevensverwerking is in 2010 ook sprake van een 'stabiele keten'. Alle tijdelijke oplossingen zijn hierbij vervangen door structurele. Op een aantal punten werken UWV en de Belastingsdienst nog wel aan verbeteringen. Bijvoorbeeld waar het gaat om het ontwikkelen van een functie om reacties van individuele burgers goed te kunnen verwerken. Ook werken UWV en Belastingdienst nog aan een aantal aangekondigde maatregelen om de kwaliteit van de gegevens in de polisadministratie verder te borgen en verbeteren. Bron: Bibliotheek SZW