De voorlichting aan WGA'ers

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) wil met dit onderzoek inzicht bieden in de effectiviteit van de voorlichting aan WGA’ers over de financiële prikkels in deze wet en over de aanvullende inkomensregelingen. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA'ers) zegt op de hoogte te zijn van de systematiek van de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Doel van het onderzoek is het bieden van inzicht en zo mogelijk het geven van een oordeel over de effectiviteit van de voorlichting door de uitvoeringsorganisaties over de diverse inkomensregelingen die voor de WGA’ers van groot belang zijn

Samenvatting en conclusie

De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) wil met dit onderzoek inzicht bieden in de effectiviteit van de voorlichting aan WGA’ers over de financiële prikkels in deze wet en over de aanvullende inkomensregelingen. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA'ers) zegt op de hoogte te zijn van de systematiek van de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten. De voorlichting over de systematiek van de WGA door UWV en het bereik daarvan onder de WGA'ers is voldoende. Op sommige punten is de voorlichting te verbeteren. WGA'ers met een inkomen rond het sociaal minimum kunnen aanspraak maken op aanvullende regelingen. Niet alle minima onder de WGA'ers zijn hiervan op de hoogte. De bekendheid van de Toeslagenwet is groter dan die van gemeentelijke inkomensondersteunende regelingen.