Beter vroeg voor later?

De afgelopen jaren is er sprake geweest van een sterke groei van het aantal jongeren met een Wajong-uitkering. De vraag die het Ministerie van SZW door middel van onderzoek beantwoord wil zien, is wat de gevolgen voor arbeidsparticipatie zijn van vroege diagnose en door welke omstandigheden deze worden beïnvloed.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In de Wajong stromen steeds meer jongeren in met een verstandelijke of psychische beperking. Deze instroom lijkt verband te houden met een toenemend aantal jongeren dat al jong een diagnose of een indicatie voor zorg krijgt of gebruik maakt van een speciale voorziening (jeugdzorg, speciaal onderwijs etc.) De vraag is hoe deze ontwikkeling uit pakt voor jongeren en met name wat de gevolgen zijn van deze vroege diagnose voor latere participatie de perspectieven van jongeren op de arbeidsmarkt en een mogelijk beroep op de arbeidsmarkt en een mogelijk beroep op de sociale zekerheid.

Samenvatting en conclusie

De afgelopen jaren is er sprake geweest van een sterke groei van het aantal jongeren met een Wajong-uitkering. De vraag die het Ministerie van SZW door middel van onderzoek beantwoord wil zien, is wat de gevolgen voor arbeidsparticipatie zijn van vroege diagnose en door welke omstandigheden deze worden beïnvloed. Het onderzoek in deze publicatie zoekt antwoorden op de volgende vragen: Welke gevolgen heeft vroege diagnose van verstandelijke of psychische aandoeningen op de latere participatie op de arbeidsmarkt? Bij welke aandoeningen is vroege diagnose gunstig en bij welke niet of in mindere mate? Welke rol spelen personen zoals ouders, leraren en hulpverleners? (Hoe) kunnen zij een gunstige of juist ongunstige invloed hebben op de gevolgen van vroege diagnose? Welke rol spelen de interventies en voorzieningen waar de kinderen in de tussentijd al dan niet gebruik van maken zoals wel of geen behandeling, aard van de behandeling, reguliere of speciale kinderopvang, regulier of speciaal onderwijs, verblijf thuis of in een instelling? (Hoe) kunnen deze voorzieningen een gunstige of juist ongunstige invloed hebben op de gevolgen van vroege diagnose? Bron: Bibliotheek SZW