Onderzoek technische herschatting objectief verdeelmodel WWB 2012

Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de technische herschatting van het objectieve verdeelmodel WWB voor de budgetverdeling Het betreft de gebundelde uitkering, bestaande uit het WWB-budget inkomensdeel, WIJ, IOAW, IOAZ en het gedeelte van het Bbz voor kosten levensonderhoud voor startende zelfstandigen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In september 2011 zal bij de verdeling van de WWB-budgetten voor 2012 het thans geldende verdeelmodel worden gebruikt. Het moet wel worden herijkt. Dit betreft een technische exercitie, waarbij alleen de gewichten van de verschillende verdeelmaatstaven worden aangepast.

Samenvatting en conclusie

Dit rapport beschrijft het onderzoek naar de technische herschatting van het objectieve verdeelmodel WWB voor de budgetverdeling Het betreft de gebundelde uitkering, bestaande uit het WWB-budget inkomensdeel, WIJ, IOAW, IOAZ en het gedeelte van het Bbz voor kosten levensonderhoud voor startende zelfstandigen. Het objectieve budget wordt bepaald op basis van de scores op 13 verdeelmaatstaven. Voor dit onderzoek zijn de scores op deze maatstaven geactualiseerd en gebruikt om de gewichten te herijken zodat deze goed aansluiten op de geactualiseerde scores. Er is onderzocht of er sprake is van trendbreuken in de verdeelkenmerken. Dit bleek niet het geval. Met betrekking tot de verdeelmaatstaf arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, zijn gegevens over WIA-uitkeringen toegevoegd. De verklaringskracht van deze maatstaf is hoger dan de maatstaf exclusief WIA-uitkeringen.