Experiment bevordering arbeidsparticipatie alleenstaande ouders WWB

In 2008 heeft het ministerie van SZW een experiment opgezet om de arbeidsinschakeling van bijstandsgerechtigde alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar te bevorderen. Het experiment is op 1 januari 2009 van start gegaan en liep tot en met 31 december In deze periode hebben 13 Nederlandse gemeenten een aantal experimentele instrumenten ingezet, namelijk een inkomensvrijlating, een scholingsbonus, een uitstroompremie en een gemeentelijke arbeidspool. Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de effecten van dat experiment.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Doel: uitspraken kunnen doen over een mogelijk definitieve regeling op basis van dit experiment. Vraagstelling: In welke mate stimuleert dit experiment de doeltreffendheid van de arbeidsinschakeling van alleenstaande ouders als het gaat om de toetreding tot de arbeidsmarkt, de stabiliteit van de arbeidsinschakeling en de uitstroom uit de bijstand?

Samenvatting en conclusie

In 2008 heeft het ministerie van SZW een experiment opgezet om de arbeidsinschakeling van bijstandsgerechtigde alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar te bevorderen. Het experiment is op 1 januari 2009 van start gegaan en liep tot en met 31 december In deze periode hebben 13 Nederlandse gemeenten een aantal experimentele instrumenten ingezet, namelijk een inkomensvrijlating, een scholingsbonus, een uitstroompremie en een gemeentelijke arbeidspool. Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de effecten van dat experiment. Onderzocht is in welke mate de experimentele instrumenten de arbeidsinschakeling hebben gestimuleerd van alleenstaande ouders in de WWB met kinderen jonger dan 12 jaar. Daarbij is gekeken naar drie aspecten, te weten de toetreding tot de arbeidsmarkt, de stabiliteit van de arbeidsinschakeling en de uitstroom uit de bijstand.