Kosten en baten van schuldhulpverlening

Het doel van dit onderzoek is in beeld te brengen bij welke sectoren en actoren en in welke mate er sprake is van maatschappelijke kosten en baten in relatie tot schuldhulpverlening.

Onderzoek en vraagstelling

Het doel van dit onderzoek is in beeld te brengen bij welke sectoren en actoren en in welke mate er sprake is van maatschappelijke kosten en baten in relatie tot schuldhulpverlening. Onderzoeksvragen Breng in beeld welke sectoren / actoren de gevolgen ondervinden van problematische schulden en de kosten daarvan, breng in beeld welke kosten gemaakt worden in geval van problematische schulden; breng in beeld welke kosten vermeden kunnen worden als eerder wordt ingegrepen in het ontstaan dan wel verergeren van de problemen; breng in beeld welke baten schuldhulpverlening oplevert en waar/bij wie de baten neerslaan. Kwantificeer zo goed mogelijk de omvang van deze kosten per cliƫnt;

Samenvatting en conclusie

Er is een rekentook ontwikkeld waarmee mhv scenarioanalyses berekend kan worden in welke mate bij intensivering kosten opwegen tegen baten. Meer dan de helft van de kosten komt ten laste van de gemeente. Vergrotin van het bereik leidt tot baten ter groote van 1.290 per client. De baten voor crediteuren zijn negatief, de baten voor gemeenten beperkt, de baten voor . de rest van de maatschappij sunstantieel.