Monitor loonkostensubsidie UWV
Met de Wet stimulering arbeidsparticipatie (Wet STAP) heeft het UWV de bevoegdheid gekregen nieuwe re-integratie instrumenten in te zetten voor daartoe geïndiceerde cliënten.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Evaluatie van het instrument LKS. Deze monitor is een vervolg op de monitor brugbanen. De doelgroep is verbreed naar langdurig werklozen onder de 50 jaar
Samenvatting en conclusie
Met de Wet stimulering arbeidsparticipatie (Wet STAP) heeft het UWV de bevoegdheid gekregen nieuwe re-integratie instrumenten in te zetten voor daartoe geïndiceerde cliënten. Één van die instrumenten is de loonkostensubsidie (LKS). Dit instrument wordt ingezet bij de re-integratie van cliënten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Werkgevers krijgen onder bepaalde voorwaarden een subsidiebedrag als zij een geïndiceerde cliënt in dienst nemen. In de Monitor loonkostensubsidie 2010 staat de vraag centraal in welke gevallen het inzetten van loonkostensubsidie leidt tot re-integratie van betrokken UWV-cliënten (Wajong-ers, WW-ers, WGA-ers en WAO-ers). Onderhavige rapportage bevat, na de eerste meting in het voorjaar van 2010, de resultaten van de tweede meting die plaatsgevonden heeft in het najaar van De resultaten zijn gebaseerd op een schriftelijke enquête onder 3.255 UWV-cliënten (totaal van 1e en 2e meting) en een telefonische enquête onder 808 werkgevers met loonkostensubsidiewerknemers. Daarnaast zijn 20 re-integratie en jobcoachbedrijven telefonisch geïnterviewd over de wijze waarop zij cliënten met een LKS-indicatie bemiddelen.