Samen in actie

Om te voorkomen dat grote groepen jongeren in tijden van crisis langdurig aan de kant komen te staan, stelde het vorige kabinet in 2009 het Actieplan Jeugdwerkloosheid op. Het Actieplan was geen 'standaard' beleidsprogramma, maar een crisisaanpak met een appèl op alle partijen die de jeugdwerkloosheid positief kunnen beïnvloeden om gezamenlijk, snel en doelgericht het plan uit te voeren.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het betreft een evaluatie van de aanpak jeugdwerkloosheid. De resultaten van het actieplan worden hier niet meegenomen, Deze staan in de reguliere voortgangsrapportage. De evaluatie van de aanpak is een onderdeel van de eindrapportage.

 

 

 

Samenvatting en conclusie

Om te voorkomen dat grote groepen jongeren in tijden van crisis langdurig aan de kant komen te staan, stelde het vorige kabinet in 2009 het Actieplan Jeugdwerkloosheid op. Het Actieplan was geen 'standaard' beleidsprogramma, maar een crisisaanpak met een appèl op alle partijen die de jeugdwerkloosheid positief kunnen beïnvloeden om gezamenlijk, snel en doelgericht het plan uit te voeren. Uit de evaluatie blijkt dat het appël voor een gezamenlijke aanpak, een aanzienlijk budget met een concreet doel en de ontvangen ruimte bij het opzetten van plannen en besteding van de middelen succesfactoren zijn in de aanpak van de jeugdwerkloosheid en uiteindelijk hebben geleid tot een versterking van zowel landelijke als regionale samenwerkingsverbanden. Deze samenwerkingsverbanden kunnen in een breder kader benut worden voor toekomstige beleidsprogramma's. Van belang is de basis die gelegd is te blijven benutten en waar mogelijk te versterken. De evaluatie biedt naast inzichten ook aanbevelingen om landelijke en regionale samenwerkingsverbanden te borgen.