Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2010

Dit rapport gaat hoofdzakelijk in op de bestemming van gediplomeerde schoolverlaters en afgestudeerden van het school- of studiejaar 2008/2009. De resultaten die worden gepresenteerd zijn gebaseerd op het onderzoek dat eind 2010 over de volle breedte van het Nederlandse onderwijsstelsel is uitgevoerd.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het onderzoek onder gediplomeerde schoolverlaters geeft antwoord op vragen als: wat is de kwaliteit van schoolverlaters en wat gaan ze na hun opleiding doen? Hoe is de aansluiting met het vervolgonderwijs? Als ze naar de arbeidsmarkt gaan, hoe snel krijgen ze dan werk? En sluit dat werk dan ook aan op de gevolgde opleiding? De quickscan 2010 laat zien hoe de situatie van de jongeren die in 2009 zijn ondervraagd zich binnen een jaar heeft veranderd (maar ook bijvoorbeeld of de contacten met het UWV of de school positieve gevolgen hebben gehad voor de transitie van school naar werk).

Samenvatting en conclusie

Dit rapport gaat hoofdzakelijk in op de bestemming van gediplomeerde schoolverlaters en afgestudeerden van het school- of studiejaar 2008/2009. De resultaten die worden gepresenteerd zijn gebaseerd op het onderzoek dat eind 2010 over de volle breedte van het Nederlandse onderwijsstelsel is uitgevoerd. De uitkomsten hebben betrekking op de situatie van schoolverlaters en afgestudeerden ongeveer anderhalf jaar na het voltooien van de opleiding. Het eerste hoofdstuk gaat in hoofdlijnen in op de kwaliteit van gediplomeerde schoolverlaters in 2010 (onder meer de intrede op de arbeidsmarkt). Het volgende hoofdstuk gaat in op het MBO-diploma in tijden van crisis. Hierbij wordt de waarde van studie- en beroepskeuzeadviezen onderzocht. Het derde hoofdstuk biedt een nadere analyse van redenen voor voortijdig schoolverlaten.