Arbeidsmarkt ouderen

Door de vergrijzing is er een noodzaak tot participatieverhoging. Alleen daardoor kan de verhouding tussen actieven en inactieven, en daarmee het draagvlak van de welvaart en de sociale zekerheid, op peil blijven. Een van de groepen waar nog ruimte voor participatieverhoging is, zijn de ouderen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Hoofddoel van de literatuurstudie is zicht te krijgen op de factoren die ten grondslag liggen aan de uitkomsten op de arbeidsmarkt van ouderen (arbeidsparticipatie, werkloosheid en mobiliteit) en de beleidsinstrumenten om de arbeidsmarktparticipatie en re-integratie van ouderen te verbeteren. Kort gezegd: Wat zijn de feiten, Hoe kunnen die worden verklaard en wat zijn de beleidsopties?

Samenvatting en conclusie

Door de vergrijzing is er een noodzaak tot participatieverhoging. Alleen daardoor kan de verhouding tussen actieven en inactieven, en daarmee het draagvlak van de welvaart en de sociale zekerheid, op peil blijven. Een van de groepen waar nog ruimte voor participatieverhoging is, zijn de ouderen. Deze rapportage betreft een literatuurstudie naar de arbeidsmarkt voor ouderen met de volgende vraagstelling. 1) Hoe staan ouderen ervoor op de arbeidsmarkt en hoe heeft hun positie zich ontwikkeld? 2) Wat verklaart deze positie? 3) Hoe kan deze positie worden verbeterd? 4) Wat zijn de witte vlekken in dit onderzoek? De studie geeft een beschrijving van de arbeidspositie van ouderen. Vervolgens wordt ingegaan op de werknemerskant (aanbodkant) en de werkgeverskant (vraagkant). Hierbij komen allerlei aspecten aan de orde die beïnvloedbaar zijn via beleid. In het beleidshoofdstuk komen een aantal specifieke onderwerpen aan de orde waar de beleidscomponent heel sterk is, of die te maken hebben met afstemming van vraag en aanbod.