Dat werkt: Ervaringen van mensen die zich aan uitkeringsafhankelijkheid hebben weten te ontworstelen

Op verzoek van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft IWI onderzoek gedaan naar de factoren die voor mensen bepalend zijn geweest om uit de armoede te komen. Met het onderzoek wil IWI inzicht bieden in wat mensen hebben gedaan om uit de armoede te komen en welke (omgevings)factoren daarbij van belang zijn.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Onderzoek op verzoek van de stass Welke factoren zijn bepalend voor mensen om uit de armoede te komen. Het onderzoek moet succesfactoren opleveren die breed verspreid kunnen worden, opdat gemeenten dit kunnen inzetten bij hun armoedebeleid.

Samenvatting en conclusie

Op verzoek van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft IWI onderzoek gedaan naar de factoren die voor mensen bepalend zijn geweest om uit de armoede te komen. Met het onderzoek wil IWI inzicht bieden in wat mensen hebben gedaan om uit de armoede te komen en welke (omgevings)factoren daarbij van belang zijn. De staatssecretaris wil graag dat de factoren die uit het onderzoek naar voren komen breed verspreid kunnen worden, opdat gemeenten dit kunnen inzetten bij hun armoedebeleid. IWI heeft mensen geïnterviewd die na langere tijd een uitkering hebben gehad weer aan het werk zijn gekomen. De resultaten van het onderzoek zijn een weergave van factoren op grond waarvan het mensen naar eigen zeggen is gelukt om uit de armoede te komen. Geconcludeerd wordt dat een positieve opstelling van de klant, gekoppeld aan een stimulerende benadering van een werkcoach, leidt tot de grootste kans op uitstroom uit armoede. Bron: Bibliotheek SZW