Herintreding werkloze 55-plussers

Centraal staan in deze analyse de aangrijpingspunten voor succesvolle herintreding van werkloze 55-pussers. Daarbij staat de vraag centraal welke factoren volgens ex-werkloze 55-plussers, hun werkgevers en de betrokken intermediairs een doorslaggevende rol spelen bij het succesvol realiseren van hun herintreding in het arbeidsproces.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Hoe zijn ex-werkloze ouderen die (weer) aan het arbeidsproces deelnemen geslaagd in het verkrijgen van een baan en welke factoren hebben daarbij een (doorslaggevende) rol gespeeld? Wat zijn (doorslaggevende) redenen voor werkgevers geweest om een oudere werkzoekende in dienst te nemen? Welke rol hebben publieke en private intermediairs gespeeld in het matchingsproces van vraag en aanbod?

Samenvatting en conclusie

Centraal staan in deze analyse de aangrijpingspunten voor succesvolle herintreding van werkloze 55-pussers. Daarbij staat de vraag centraal welke factoren volgens ex-werkloze 55-plussers, hun werkgevers en de betrokken intermediairs een doorslaggevende rol spelen bij het succesvol realiseren van hun herintreding in het arbeidsproces. Voor het onderzoek zijn interviews gehouden met 32 oudere arbeidskrachten die na een periode van maximaal zes maanden werkloosheid weer aan het werk zijn gekomen en hun werkgevers en, waar aanwezig, hun intermediairs. Daarnaast zijn 10 experts geïnterviewd en is een expertmeeting gehouden. Om te bezien of Nederland ervaringen in het buitenland kan benutten is documentatie uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Finland bestudeerd en is een aantal interviews afgenomen. Op basis van het onderzoek kan men een aantal doorslaggevende factoren voor oudere werklozen formuleren: vasthoudendheid en zelfvertrouwen, zicht op competenties, netwerken, sollicitatievaardigheden, concessies doen, motivatie in inspanningen van de werkgever en de rol van de intermediairs.