Met de coach naar de job

Een vergelijking van de pilotscholen en de controlescholen laat zien dat de inzet van de stagejobcoach niet zorgt voor een groter aantal leerlingen dat hun stage volledig doorloopt, maar de stagejobcoach heeft wel effect op de wijze waarop de stages verlopen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De pilot stagejobcoach voor jongeren met beperkingen is een proef voor de schooljaren 2009-2010 en 2010-2011. Met deze pilot kunnen scholen in het praktijkonderwijs en het speciaal onderwijs een jobcoach aanvragen voor leerlingen die stagewaardig zijn en extra ondersteuning kunnen gebruiken. Een stagejobcoach begeleidt leerlingen tijdens een externe stage. Om de resultaten van de pilot te meten moet deze geƫvalueerd worden. Het doel is de effecten van de inzet van jobcoaching tijdens een stage vast te stellen om daarmee te toetsen of het inzetten van een stagejobcoach bijdraagt aan een succesvolle afronding van de stage en aansluitend leidt tot een hogere en meer structurele arbeidsparticipatie.

Samenvatting en conclusie

Een vergelijking van de pilotscholen en de controlescholen laat zien dat de inzet van de stagejobcoach niet zorgt voor een groter aantal leerlingen dat hun stage volledig doorloopt, maar de stagejobcoach heeft wel effect op de wijze waarop de stages verlopen. Met inzet van een stagejobcoach verlopen de stages over het algemeen probleemlozer. Inzet van de stagejobcoach blijkt effectief voor het vergroten van de arbeidsparticipatie van de leerlingen. De uitstroom naar reguliere arbeid ligt hoger voor de pilotscholen dan voor de controle scholen, in het bijzonder de VSO cluster 3 leerlingen. De begeleiding door de stagejobcoach vormt op dit punt een welkome aanvulling op de begeleiding van de leerling door de stagedocent. De stagedocent is voornamelijk gericht op het succesvol afronden van de stage. De stagejobcoach is naast het succesvol doorlopen van de stage gericht op instroom in regulier werk. De jongeren die uitstromen naar reguliere arbeid hebben overigens vaak wel een Wajong: die wordt dan vooral gebruikt voor de voorzieningen die de Wajong met zich meebrengt en niet zozeer voor de uitkering.