Monitor Pilot Wajong Advies Voucher

In februari 2010 is de Pilot Wajong Advies Voucher van start gegaan. De pilot is opgezet om werkgevers te stimuleren de mogelijkheden te verkennen om jonggehandicapten als medewerker aan te nemen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Met een Wajong advies voucher kunnen ondernemers kosteloos advies krijgen over de mogelijkheden binnen hun bedrijf om wajongers een werkplek aan te beiden dmv het aanpassen van functie. In hoeverre zorgt jobcarvindsadvies voor passende banen bij werkgevers? In hoeverre gaan wajongers dankszij advies aan de slag?

Samenvatting en conclusie

In februari 2010 is de Pilot Wajong Advies Voucher van start gegaan. De pilot is opgezet om werkgevers te stimuleren de mogelijkheden te verkennen om jonggehandicapten als medewerker aan te nemen. Met deze voucher kan een werkgever een gratis advies laten uitvoeren door een re-integratiebedrijf. Dit advies heeft betrekking op de vraag of het bij een werkgever mogelijk is om, via "jobcarving", één of meerdere functies voor jonggehandicapten te creëren. Indien daarvan sprake is kunnen Wajongprofielen worden opgesteld. De werkgever kan vervolgens bepalen of ze de Wajongprofielen invullen door het aannemen van een Wajonger. Tijdens de pilot is onderzocht wat de gerealiseerde effecten zijn en welke ervaringen de verschillende betrokken partijen met de Wajong Adviesvoucher hebben opgedaan. Dit eindrapport doet hiervan verslag. Het onderzoek laat zien dat de Wajong Adviesvoucher een effectief instrument is gebleken. Bron: Bibliotheek SZW