Procesanalyse re-integratie

In het onderzoek naar de effectiviteit van re-integratie ligt de nadruk doorgaans op statistisch meetbare aspecten. De invloed van de (wijze van) uitvoering blijft vaak onderbelicht. Daarom is onderzoek verricht naar de uitvoering van re-integratie bij gemeenten en UWV.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Hoe verloopt de procesgang van de re-integratiedienstverlening in de uitvoeringspraktijk? Hoe verloopt in het bijzonder het samenspel tussen opdrachtever, opdrachtnemer (uitvoerder) en cliënt? Welke knelpunten doen zich voor in dit proces? Wat zijn daarvan de oorzaken, consequenties en mogelijke oplossingen? Verschilt de procesgang tussen succesvolle en niet-succesvolle trajecten? Welke lessen kunnen worden getrokken m.b.t. het verbeteren van de effectiviteit van de dienstverlening?

Samenvatting en conclusie

In het onderzoek naar de effectiviteit van re-integratie ligt de nadruk doorgaans op statistisch meetbare aspecten. De invloed van de (wijze van) uitvoering blijft vaak onderbelicht. Daarom is onderzoek verricht naar de uitvoering van re-integratie bij gemeenten en UWV. Aan de hand van dossieronderzoek en gesprekken met betrokkenen is voor 68 cliënten nagegaan wat er is gedaan, op welk moment en om welke reden. Men ziet dan onder meer hoe keuzes worden gemaakt en wat volgens betrokkenen het succes of falen van een traject heeft bepaald. Inmiddels staan UWV en gemeenten voor een ongekende bezuinigingsoperatie en een omvangrijke herziening van dienstverleningsprocessen. Dit vraagt om fundamentele beleidsmatige keuzes ten aanzien van de inzet van dienstverlening (welke groepen, welke instrumenten, welke vormen van dienstverlening). Maar er is ook nog winst te halen uit de inrichting van het proces van re-integratie. Het onderhavige onderzoek biedt goede aanknopingspunten om de effectiviteit daarvan te versterken.