Wensen en verwachtingen over de verzorgingsstaat

Nederlanders willen de sociale zekerheid ongewijzigd houden maar wennen langzaam aan veranderingen. Nog steeds, vinden Nederlanders, moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, maar steeds vaker geldt het principe ‘voor wat hoort wat’. In dit rapport hebben we een enquête uit 2006 naar de wensen over de verzorgingsstaat herhaald en aangevuld met vragen naar verwachtingen over de toekomst van de verzorgingsstaat.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Dit onderzoek inventariseert de door de burgers ervaren en gewenste solidariteit tussen generaties in de volksverzekeringen. Dit gebeurt door het uitvoeren van een enquête in een representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking. In de enquête wordt zowel ingegaan op de solidariteit in de volksverzekeringen die men ervaart, als die men verwacht. Daarbij zal ook ruimte zijn voor de vraag naar de verwachting die men heeft over toekomstige ontwikkelingen in de solidariteit in de volksverzekeringen. Gaat de verwachte ontwikkeling in de richting van de gewenste of juist niet?

Samenvatting en conclusie

Nederlanders willen de sociale zekerheid ongewijzigd houden maar wennen langzaam aan veranderingen. Nog steeds, vinden Nederlanders, moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, maar steeds vaker geldt het principe ‘voor wat hoort wat’. In dit rapport hebben we een enquête uit 2006 naar de wensen over de verzorgingsstaat herhaald en aangevuld met vragen naar verwachtingen over de toekomst van de verzorgingsstaat. In 2011 willen de meeste Nederlanders zowel de uitgaven aan sociale zekerheid als de hoogte van de uitkeringen gelijk houden. Nederlanders wensen wel een minder ruime verzorgingsstaat dan ze in 2006 wensten. En qua verwachtingen: Nederlanders verwachten dat de verzorgingsstaat minder ruim wordt dan zij wensen. Dit betekent dat de steun voor de verzorgingsstaat weliswaar afneemt, maar nog steeds groot is.