Werkhervattings kansen na instroom in de WW

Hard, gedetailleerd en meerjarig cijfermateriaal over het effect van leeftijd (of andere factoren) op de kans om weer aan het werk te komen, is schaars. Het ministerie van SZW heeft het Centrum voor Beleidsstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS-CvB) daarom gevraagd te onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de kans op werkhervatting voor personen die zijn ingestroomd in de WW.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Doel van dit project is te onderzoeken wat de werkhervattingskansen zijn van werknemers nadat zij in de WW zijn ingestroomd (vanuit baan of ziekte/AO) en of dit verschilt met de leeftijd. In de eerste fase van het project is een database aangelegd van personen die in de periode 1999-2007 in de WW terecht zijn gekomen. Zij kunnen op het moment van instroom in de WW een (deeltijd)baan hebben of helemaal geen baan meer hebben. Vervolgens is in kaart gebracht of gedurende het eerste jaar na instroom in de WW hun situatie is veranderd: wel/geen WW, geen/een/meerdere banen. In de tweede fase worden de data nader geanalyseerd, waarbij ook regressies worden uitgevoerd op persoons- en achtergrondkenmerken. Zo valt meer inzicht te verwerven in de factoren die de werkhervattingskans beïnvloeden.

Samenvatting en conclusie

Hard, gedetailleerd en meerjarig cijfermateriaal over het effect van leeftijd (of andere factoren) op de kans om weer aan het werk te komen, is schaars. Het ministerie van SZW heeft het Centrum voor Beleidsstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS-CvB) daarom gevraagd te onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de kans op werkhervatting voor personen die zijn ingestroomd in de WW. De nadruk ligt hierbij op personen van 45 tot 65 jaar. Zo wil het ministerie weten vanaf welke leeftijd het moeilijk wordt om nog een baan te vinden. In een eerste fase van dit onderzoek heeft CBS-CvB gekeken naar de arbeidsmarktpositie gedurende een jaar na instroom in een WW-uitkering van personen van 15 tot 65 jaar in de periode 1999 tot en met De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in 2011 ("Ingestroomd in de WW, en dan?"). Deze tweede fase van het onderzoek bestaat uit een analyse om te bepalen welke factoren van invloed zijn op de werkhervattingskans na instroom in de WW. Daarbij wordt ook gekeken naar een duurzame werkhervatting. Dit onderzoek geeft een antwoord op de volgende vragen: (i) In hoeverre kan aan de hand van een aantal kenmerken worden voorspeld of een persoon werk hervat na instroom in de WW? (ii) Welke kenmerken hebben de meeste invloed op werkhervatting? Bron: Bibliotheek SZW