Duurzame inzetbaarheid
Deze rapportage beoogt een actueel overzicht te verschaffen van groepen werknemers met een relatief kwetsbare arbeidsmarktpositie en hun scholingsnoodzaak en -behoefte. Dit inzicht ontbreekt nog, maar het kan wel helpen bij het verder vormgeven van landelijk, regionaal en sectoraal scholingsbeleid.
Onderzoeksdoel en vraagstelling
Welke branches en beroepsgroepen kennen veel lager opgeleiden? Hoe is de situatie van lager opgeleiden te kenschetsen, gezien hun persoonlijke kenmerken, baankenmerken en ontwikkelingen in de branche? Wat is op het gebied van scholing nodig om lager opgeleiden blijvend inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt of hen perspectieven te bieden?
Samenvatting en conclusie
Deze rapportage beoogt een actueel overzicht te verschaffen van groepen werknemers met een relatief kwetsbare arbeidsmarktpositie en hun scholingsnoodzaak en -behoefte. Dit inzicht ontbreekt nog, maar het kan wel helpen bij het verder vormgeven van landelijk, regionaal en sectoraal scholingsbeleid. Passende scholing zou, gezien de aard van de kwetsbaarheid van groepen werknemers, de inzetbaarheid van deze groepen werknemers kunnen versterken en verduurzamen. De centrale doelstelling van dit rapport is vertaald naar een drietal hoofdvragen: in welke branches en in welke beroepsgroepen hebben werknemers een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt als het gaat om duurzame inzetbaarheid; hoe is de actuele situatie/positie van deze werknemers te typeren, gezien persoonlijke kenmerken, baankenmerken en ontwikkelingen in de branche (bijv. werkgelegenheid) én wat is op het gebied van scholing (nog) nodig, wenselijk en haalbaar om deze werknemers blijvend inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt en hun perspectief te bieden? Bron: Bibliotheek SZW