Kleding en gedrag

In het onderzoek draait het om de vraag hoe gemeenten omgaan met cliënten die hun kansen op de arbeidsmarkt beperken door hun manier van kleden of de wijzewaarop ze zich gedragen. Daartoe heeft de inspectie gekeken naar het beleid en de uitvoering op dit punt bij zes gemeenten.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Op verzoek van de stass wordt het huidige beleid en de huidige uitvoeringspraktijk (en event knelpunten) in kaart gebracht tav het sactioneren van WWB-clienten van wie het de kleding en/of gedrag de kansen op de arbeidsmarkt belemmeren. Dit vooronderzoek zal een verkennende studie opleveren.

Samenvatting en conclusie

In het onderzoek draait het om de vraag hoe gemeenten omgaan met cliënten die hun kansen op de arbeidsmarkt beperken door hun manier van kleden of de wijzewaarop ze zich gedragen. Daartoe heeft de inspectie gekeken naar het beleid en de uitvoering op dit punt bij zes gemeenten. De belangrijkste conclusie van de inspectie is, dat geïnterviewde medewerkers van mening zijn, dat er voldoende ruimte is om maatregelen te kunnen opleggen als dat noodzakelijk geacht wordt. Zij vinden, dat alle vormen van kleding en gedrag (in context) kunnen worden gesanctioneerd op grond van de in de maatregelen verordeningen opgenomen algemene categorieën. Bron: Bibliotheek SZW