Een stap in de goede richting? Evaluatie Wet Participatieplaatsen

Vanaf januari 2009 hebben gemeenten en UWV de mogelijkheid om het re-integratieinstrument participatieplaatsen in te zetten. Dit is geregeld in de Wet Participatieplaatsen en de Wet stimulering arbeidsparticipatie (STAP).

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Participatieplaatsen zijn bedoeld om personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die het perspectief hebben dat zij met langere begeleiding weer beschikbaar kunnen zijn voor de arbeidsmarkt. Er is een evaluatie voorzien over de doeltreffendheid en effecten van de participatieplaatsen in de praktijk.

Samenvatting en conclusie

Vanaf januari 2009 hebben gemeenten en UWV de mogelijkheid om het re-integratieinstrument participatieplaatsen in te zetten. Dit is geregeld in de Wet Participatieplaatsen en de Wet stimulering arbeidsparticipatie (STAP). Participatieplaatsen zijn bedoeld voor uitkeringsgerechtigden met een kleine kans op inschakeling in het arbeidsproces tengevolge van persoonlijke werkbelemmeringen en die daardoor vooralsnog niet bemiddelbaar zijn op de arbeidsmarkt. Op een participatieplaats verrichtten cliënten gedurende maximaal twee jaar onbeloonde additionele werkzaamheden. Het doel is de cliënt dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. Dit rapport presenteert de resultaten van een evaluatieonderzoek naar het functioneren van genoemde wetten. Bij de Wet STAP beperkt het onderzoek zich tot het onderdeel participatieplaatsen. De wetten zijn beoordeeld op drie aspecten: (1) effecten in de praktijk, (2) doeltreffendheid en (3) toegevoegde waarde voor gemeenten. Bron: Bibliotheek SZW