Ziek bij einde dienstverband. De situatie in de werkgeversperiode

Ongeveer een derde van de eindedienstverbanders die gebruik maken van het vangnet van de Ziektewet, is ontslagen uit een vast dienstverband. Gemiddeld waren zij vier maanden ziek, voordat de Ziektewetuitkering inging en UWV de re-integratie overnam.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Eindedienstverbanders (EDV’ers) vormen een bijzondere groep binnen de Ziektewet. Dit zijn de werknemers die ziek uit dienst gaan. Het kan gaan om werknemers met een tijdelijk contract van wie het contract afloopt op het moment dat ze ziek zijn of om werknemers met een vast contract die op het moment van ontslag ziek zijn. In de eerste periode van de ziekte is de werkgever verantwoordelijk voor de begeleiding, waarna (bij einde dienstverband) UWV dit overneemt. UWV heeft als taak te toetsen of de re-integratie-inspanningen in de werkgeversperiode voldoende zijn geweest. Tussen 2006 en 2009 hebben zich steeds meer eindedienstverbanders gemeld bij UWV voor een Ziektewetuitkering. Pas sinds 2010 is weer een lichte daling zichtbaar. Een substantieel deel van de eindedienstverbanders bereikt het einde van de wachttijd (EWT). De meesten van hen vragen vervolgens een WIA-uitkering aan. Een belangrijk deel van de WIA-instroomstijging tussen 2007 en 2010 is te herleiden tot de eindedienstverbanders. Deze cijfers laten zien dat deze groep speciale aandacht verdient, gezien de impact op de uitkeringslasten. In dit rapport wordt nader inzicht verschaft in de eindedienstverbanders. Daartoe is op basis van bestaand onderzoek en via secundaire analyses op bestaande onderzoeksbestanden de kennis over de ontwikkelingen, de achtergrond en de kwaliteit van de begeleiding in de werkgeversperiode op een rij gezet. Hierbij worden drie onderzoeksvragen beantwoord: 1. Wat zijn de ontwikkelingen en trends in aantal, herkomst en verzuimduur van de eindedienstverbanders tussen 2006 en 2011? 2. Wat zijn de achtergronden van de eindedienstverbanders? 3. Wat was de kwaliteit van de begeleiding die door de werkgever geboden is aan de zieke werknemers?

Samenvatting en conclusie

Ongeveer een derde van de eindedienstverbanders die gebruik maken van het vangnet van de Ziektewet, is ontslagen uit een vast dienstverband. Gemiddeld waren zij vier maanden ziek, voordat de Ziektewetuitkering inging en UWV de re-integratie overnam. Werkgevers grijpen tijdelijke contracten en reorganisaties aan, om werknemers die ziek zijn of een mindere gezondheid hebben, uit te laten stromen. Dit onderzoek toont echter aan dat – zeker bij een langere werkgeversperiode- de werknemers wel voldoende re-integratiebegeleiding krijgen in de periode voordat het contract eindigt.