Implementatie zoekperiode jongeren

De wetgever beoogt met invoering van speciale maatregelen voor jongeren te voorkomen dat zij al jong uitkeringsafhankelijk worden en daarmee hun toekomstkansen verkleinen.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De centrale vraag die in dit rapport wordt beantwoord is: In hoeverre hebben gemeenten en UWV invulling gegeven aan de implementatie van de WWB maatregelen ten aanzien van jongeren? De Inspectie heeft deze centrale vraag beantwoord door te kijken naar de beleidsmatige invulling door gemeenten van de jongerenmaatregelen, de aanpassingen in het uitvoeringsproces door gemeenten en UWV en de samenwerking tussen gemeenten en UWV bij het meld- en aanvraagproces.

Samenvatting en conclusie

De wetgever beoogt met invoering van speciale maatregelen voor jongeren te voorkomen dat zij al jong uitkeringsafhankelijk worden en daarmee hun toekomstkansen verkleinen. De Inspectie constateert dat gemeenten de technische kant van de implementatie in het uitvoeringsproces goed en tijdig hebben opgepakt. De Inspectie constateert verder dat bij een aanzienlijk deel van de gemeenten deze implementatie zonder de nodige bestuurlijke aandacht daarvoor heeft plaatsgevonden. De Inspectie leidt dit met name af uit de beleidsarme invulling van de maatregelen, het niet tijdig gereed zijn van beleid met betrekking tot het onderzoeken van de scholingsmogelijkheden en het feit dat gemeenten geen cijfermatig inzicht hebben in het verloop van het klantenbestand jongeren, waardoor sturing en beheersing worden belemmerd.