Weg naar de WIA: langdurig zieken 2012, tussenrapport 1e meting

Vangnetters hebben meer hinder van de economische crisis dan zieke werknemers. In 2007 bloeide de economie. In 2012 zaten we in al 4 jaar in een recessie.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het onderzoek heeft als primair doel zicht te geven op (een deel van de) verklaringen voor de stijging van het aantal WIA-aanvragen. Om dit doel te bereiken, wordt een (gedeeltelijke) herhaling van het ‘Weg naar de WIA’ onderzoek uit 2007 (WnW-I) uitgevoerd, waarmee een vergelijking gemaakt kan worden met de kenmerken en situatie van langdurig zieken van 5 jaar geleden, toen de conjunctuur aanzienlijk beter was dan in 2012. Deze replicatie van WnW-I biedt een mogelijkheid om de effecten van de verslechterde conjunctuur en van de gewijzigde samenstelling van de populatie WIA-verzekerden naar herkomstgroep te onderzoeken. De centrale probleemstelling binnen het subsidiethema van UWV is: Hoe kan de stijging van het aantal WIA-aanvragen (die tot een beslissing zijn gekomen) in de afgelopen jaren verklaard worden en in hoeverre spelen conjuncturele ontwikkelingen, arbeidsmarktontwikkelingen en uitsteleffecten een rol?

Samenvatting en conclusie

Vangnetters hebben meer hinder van de economische crisis dan zieke werknemers. In 2007 bloeide de economie. In 2012 zaten we in al 4 jaar in een recessie. Dit subsidierapport laat zien welke invloed dit heeft op de begeleiding en werkhervatting van langdurig zieke werknemers en vangnetters. Hiervoor is het ‘Weg-naar-WIA-onderzoek’ onder 10-maandszieke werknemers en vangnetters uit 2007 herhaald in 2012. Dit tussenrapport vergelijkt de situatie bij 10 maanden. Het voor 2014 geplande eindrapport neemt ook de situatie bij 18 maanden ziekte en de WIA-instroom mee. Dit subsidieonderzoek (looptijd: 2012-2014) komt voort uit de subsidieronde 2012.