Verklaring stijging WIA instroom vanuit werkgeversperspectief: een vignettenstudie

De gezondheid van de werknemer of het feit dat die werknemer verzuimt bepaalt in de grote mate of een werkgever een werknemer aanneemt. Ditzelfde geldt bij beslissingen over verlenging van een tijdelijk contract of wie te ontslaan bij reorganisatie.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De WIA-instroom over de periode 2007-2011 is fors gestegen. Doel van dit onderzoek is een antwoord te geven op de vraag of toenemende flexibilisering van de arbeid en de conjuncturele ontwikkelingen, waarbij een economische groei eind 2008 omsloeg in een lang aanhoudende recessie, de stijging in de WIA-instroom kunnen verklaren. Het hier besproken onderzoek richt zich op het werkgeversperspectief en met name op werkgeversvoorkeuren ten aanzien van het aannemen en behouden van personeel. Verondersteld wordt dat: 1. De werkgever zich meer inspant voor het behoud van een vaste werknemer dan voor een werknemer met een tijdelijk contract. 2. De werkgever aan risicoselectie zal doen en werknemers met gezondheidsklachten in mindere mate zal aannemen of behouden dan werknemers zonder gezondheidsklachten. 3. Het type klacht een rol speelt bij deze risicoselectie op gezondheid. De risicoselectie zal in sterkere mate gelden voor werknemers met psychische klachten dan voor werknemers met bijvoorbeeld bewegingsapparaat klachten. 4. De (verwachte) productiviteit van de werknemer meeweegt bij het aannemen en behoud van personeel. 5. Een economische recessie de voorkeur van een werkgever om vast personeel te behouden en vooral tijdelijke krachten te laten gaan (hypothese 1) alsook risicoselectie op (vooral mentale) gezondheid (hypothesen 2 t/m 4) zal versterken.

Samenvatting en conclusie

De gezondheid van de werknemer of het feit dat die werknemer verzuimt bepaalt in de grote mate of een werkgever een werknemer aanneemt. Ditzelfde geldt bij beslissingen over verlenging van een tijdelijk contract of wie te ontslaan bij reorganisatie. Het hebben van een goed cv (bij aannemen) of het goed functioneren van de werknemer (bij behoud) compenseert dit enigszins, maar niet volledig. De recessie had nauwelijks effect op het keuzegedrag van werkgevers. Dit blijkt uit een vignettenonderzoek onder 400 werkgevers. Dit subsidieonderzoek (looptijd: 2012-2014) komt voort uit de subsidieronde 2012.