Verklaring toegenomen WIA-instroom. NEA-deelrapportage

Tussen 2006 en 2011 steeg de WIA-instroom flink. TNO onderzocht aan de hand van de tweejaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), of de gezondheid en het ziekteverzuim van werknemers in die periode ook verslechterd is.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

De WIA-instroom is over de periode 2007 tot en met 2011 fors gestegen. Deze stijging concentreert zich in de instroom van vangnetters, met name van zieke werklozen, zieke uitzendkrachten en zieke medewerkers na beëindiging van het dienstverband. De stijging is voor ongeveer de helft te verklaren uit demografische ontwikkelingen in de verzekerde beroepsbevolking en ingroei-effecten van de nieuwe wet. De andere helft van de stijging in WIA-intrede over de periode 2007-2011 is niet verklaard. Binnen dit deelproject wordt via secundaire analyses op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) inzicht verkregen in hoeverre veranderingen in gezondheid, persoons-, contract- en werkkenmerken van werknemers en economische ontwikkelingen de verhoogde instroom in de WIA kunnen verklaren. Dit gebeurt naar aanleiding van drie hypotheses. 1. Er is een toename van de omvang van de groep kwetsbare werknemers en de ernst van de kwetsbaarheid; 2. De toename van de omvang van de groep kwetsbare werknemers en de ernst van de kwetsbaarheid heeft vooral plaatsgevonden bij flexwerkers; 3. De toename van de omvang van de groep kwetsbare werknemers en de ernst van de kwetsbaarheid is versterkt door de economische crisis.

Samenvatting en conclusie

Tussen 2006 en 2011 steeg de WIA-instroom flink. TNO onderzocht aan de hand van de tweejaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), of de gezondheid en het ziekteverzuim van werknemers in die periode ook verslechterd is. Dit bleek niet het geval, noch bij vaste, noch bij tijdelijke werknemers. Dit strookt met het feit dat WIA-stijging voor een belangrijk deel bij werknemers zonder werkgever (de vangnetters) zit. Deze groep wordt in de NEA niet meegenomen. Dit subsidieonderzoek (looptijd: 2012-2014) komt voort uit de subsidieronde 2012.