Geïntegreerde zorg en re-integratie voor werkenden en uitkeringsgerechtigden met psychische klachten: verkenning naar knelpunten en oplossingen
Uit onderzoek blijkt dat integreren van zorg en werk de meest effectieve manier is om mensen die met psychische problemen zijn uitgevallen op de arbeidsmarkt terug te krijgen. In de praktijk blijven zorg en werk echter grotendeels gescheiden werelden.
Samenvatting en conclusie
Uit onderzoek blijkt dat integreren van zorg en werk de meest effectieve manier is om mensen die met psychische problemen zijn uitgevallen op de arbeidsmarkt terug te krijgen. In de praktijk blijven zorg en werk echter grotendeels gescheiden werelden. In dit rapport wordt een verkenning uitgevoerd van de mogelijkheden om zorg en werk wat betreft kwaliteit, toegankelijkheid en financiering beter op elkaar af te stemmen. De verkenning bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een inventarisatie van knelpunten, zowel bezien vanuit de klant, als vanuit andere betrokkenen, zoals werkgevers, verzekeraars, zorgaanbieders en het UWV. Er blijken vanaf de ziekmelding tot het eind van het proces veel actoren actief, waarbij coördinatie niet altijd aanwezig is. De rol van behandelaren wordt gunstig gewaardeerd, maar kennis van werk is niet altijd aanwezig. Ook de inspanningen van het UWV wordt door klanten positief ervaren. De belangen, doelen, oriëntaties en handelwijze van andere betrokkenen worden sterk door institutionele prikkels gestuurd. Oplossingen kunnen worden gevonden door deze prikkels goed te beleggen, waardoor partijen meer geneigd zijn tot investeren in coördinatie tussen zorg en werk. Het tweede deel van het rapport behandelt oplossingsrichtingen, die voor de groep werkenden uitgaan van coördinatie door de huisarts of de bedrijfsarts. Het UWV speelt een belangrijke rol in de arbozorg voor uitkeringsgerechtigden. Psychische problematiek wordt echter niet goed herkend en richtlijnen voor effectieve arbozorg kunnen niet optimaal worden ingezet door het ontbreken van een werkgever.