Het vergroten van arbeidsparticipatie onder mensen met een chronische ziekte of beperking : een werkwens alleen is niet voldoende

Hoewel er veel aandacht is voor het bevorderen van arbeidsparticipatie onder mensen met een arbeidsbeperking, blijft de arbeidsparticipatiegraad onder mensen met een chronische ziekte of beperking flink achter bij de algemene bevolking.

Samenvatting en conclusie

Hoewel er veel aandacht is voor het bevorderen van arbeidsparticipatie onder mensen met een arbeidsbeperking, blijft de arbeidsparticipatiegraad onder mensen met een chronische ziekte of beperking flink achter bij de algemene bevolking. Een vijfde van de mensen met een chronische ziekte of beperking die in 2013 geen werk hadden zou echter wel betaald werk willen doen. Een groot deel van deze mensen heeft in 2013 ook daadwerkelijk inspanningen verricht om aan het werk te komen. Maar zij ervaren ook belemmeringen om betaald werk te doen, zoals belemmeringen bij het zoeken en vinden van een baan, gebrek aan begrip bij werkgevers voor de invloed van de ziekte of beperking op het werk en de eigen gezondheidstoestand. Als benodigde maatregelen om betaald werk te verrichten noemen zij werk dichtbij huis, flexibele werktijden en mogelijkheden om thuis te werken. Met de komst van de Participatiewet, krijgen gemeenten meer mogelijkheden om maatwerkondersteuning te bieden aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking en aan werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking in dienst (willen) nemen. Gemeenten zouden werkgevers kunnen ondersteunen bij het creƫren of aanpassen van banen, zodat deze meer tegemoet komen aan de behoeften van werkzoekenden met een arbeidsbeperking. De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld met subsidie van de Ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).