Evaluatie Landelijk overleg minderhedenbeleid. Onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid van het LOM-beleid

Dit rapport betreft de evaluatie van het Landelijk overleg minderhedenbeleid (LOM-beleid).

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft Van de Bunt Adviseurs conform de Regeling Periodiek Evaluatieonderzoek (RPE) de evaluatie uitgevoerd van het Landelijk overleg minderhedenbeleid (LOM-beleid).

Het LOM was van 1997 tot 2015 de wettelijke overlegstructuur waarin de erkende inspraakorganen van etnische minderheidsgroepen in Nederland overleg voerden met het kabinet over relevante beleidskwesties en maatschappelijke ontwikkelingen.

De RPE schrijft voor dat al het beleid dat wordt gevoerd op een of meer beleidsartikelen uit de Rijksbegroting periodiek (en ten minste eens in de zeven jaar) wordt onderworpen aan een onafhankelijk evaluatieonderzoek. De belangrijkste vraag die het onderzoek op grond van de RPE dient te beantwoorden, is tot in hoeverre het beleid, alsmede de daarmee samenhangende uitgaven (de subsidie), doelmatig en doeltreffend zijn geweest. Daarnaast vraagt de RPE ook om een beschouwing van maatregelen die genomen kunnen worden ter verdere verhoging van de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het beleid.