Kennis Verplichtingen en Detectiekans 2016

Een onderzoek naar de kennis van uitkeringsgerechtigden over hun verplichtingen en de door hen gepercipieerde detectiekans (de kans dat de uitkeringsinstantie het merkt als een persoon zijn/haar verplichtingen niet nakomt). Het betreft een jaarlijks terugkerend monitor-onderzoek tbv indicatoren bij begroting en jaarverslag.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onderzoeksbureau Ipsos onderzoek gedaan onder 5.275 uitkeringsgerechtigden, van 10 verschillende wetten. Met behulp van enquêteonderzoek heeft Ipsos vastgesteld wat het kennisniveau van uitkeringsgerechtigden is als het gaat om hun plichten. Daarnaast heeft zij vastgesteld hoe groot de uitkeringsgerechtigden de detectiekans percipiëren.

Uitkomsten

Het onderzoek wijst uit dat uitkeringsgerechtigden over het algemeen goed bekend zijn met hun verplichtingen. De gemiddelde bekendheid van de plichten ligt rond de 87 procent. Uitkeringsgerechtigden weten goed over welke wijzigingen ze de uitkeringsinstantie dienen te informeren (de inlichtingenplicht) en welke acties er van hen verwacht worden (de inspanningsplichten). De gepercipieerde detectiekans varieert afhankelijk van de wet van 67 procent tot 81 procent.