UWV, balanceren tussen ambities en middelen

Met dit onderzoek beoogt de Algemene Rekenkamer het parlement, de minister van SZW en UWV concrete aanknopingspunten aan te reiken om de toekomstbestendigheid van UWV te borgen.

Dit onderzoek richt zich op drie vragen:

  1. Is de verhouding tussen ambities, mensen en middelen (waaronder ICT) in balans?
  2. Is sprake van passende sturing, zowel tussen het Ministerie van SZW en UWV als binnen UWV?
  3. Welke waarborgen zijn er (nodig) voor een toekomstbestendig UWV?

Conclusies

In antwoord op de eerste onderzoeksvraag concludeert de Algemene Rekenkamer dat UWV in de periode 2010-2015 de opgedragen taken over het algemeen adequaat heeft uitgevoerd. Dat is, mede in het licht van de economische crisis en de veelheid aan beleidsmatige en budgettaire wijzigingen in deze jaren, geen geringe prestatie. Er zijn op dit moment geen signalen van een ernstige onbalans tussen taken en budget van UWV. Wat betreft de taak van UWV op het gebied van arbeidsbemiddeling is deze balans (nog) niet duidelijk.

Voor wat betreft de tweede onderzoeksvraag concludeert de Algemene Rekenkamer dat de aansturing van UWV door de minister van SZW wordt gehinderd door het ontbreken van voldoende relevante prestatie-indicatoren en dat er onvoldoende zicht is op het benodigde budget voor de taakuitvoering door UWV. Dit hindert een productieve dialoog tussen minister en UWV.

In antwoord op de derde onderzoeksvraag beveelt de Algemene Rekenkamer daarom de minister van SZW aan om helderheid te bieden over de ambitie en gewenste taakuitvoering door UWV op het terrein van het ondersteunen van mensen op zoek naar werk, en zorg voor een daarbij passend budget ter beoordeling van het parlement.