Eindrapportage Schuldhulpverlening in Nederland

Dit onderzoek beoogt een zo actueel en volledig mogelijk beeld te geven van de omvang van de instroom, doorstroom en uitstroom van schuldhulpverlening en van de bijbehorende resultaten en uitgaven. Het onderzoek brengt de beschikbare cijfers in beeld, de eventuele witte vlekken die er zijn en welke aanvullende informatie in een eventuele volgende fase op korte termijn bij gemeenten kan worden verzameld.

De centrale onderzoeksvraag is: Hoe groot is de instroom, doorstroom en uitstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening op landelijk niveau, en wat zijn de resultaten en uitgaven?

Deelvragen

Bij de centrale onderzoeksvragen gelden de volgende deelvragen:

a. Welke cijfers van welke bron zijn reeds beschikbaar?

b. In hoeverre zijn deze cijfers vergelijkbaar als het gaat om jaartallen en definities?

c. In hoeverre zijn deze cijfers landelijk representatief?

d. Welke witte vlekken zijn er?

e. Welke cijfers zijn via een enquĂȘte bij gemeenten uit te vragen? In hoeverre zijn deze cijfers vergelijkbaar als het gaat om definities en wijze van registratie?

Uitkomsten

Op de centrale onderzoeksvraag is op basis van de huidige beschikbare gegevens geen antwoord te geven. Op onderdelen van het schuldhulpverleningsproces is antwoord te geven op basis van betrouwbare cijfers, op andere onderdelen is hoogstens een schatting te geven. Voor de resultaten zijn er tal van cijfers beschikbaar uit andere onderzoeken en de cijfers van de NVVK. Een landelijk eenduidig beeld hiervan geven is echter niet mogelijk.

Ook voor de uitgaven aan de schuldhulpverlening is geen landelijk dekkend beeld beschikbaar. Er zijn wel gegevens beschikbaar van individuele gemeenten en kredietbanken, maar voor de meeste gemeenten geldt dat de kosten niet in de openbare stukken staan gespecificeerd.