Samenwonenden en het overlijdensrisico

De meeste mensen weten wel iets van nabestaandenpensioen af, maar zijn er niet zeer bekend mee. Er bestaat grote eensgezindheid dat nabestaanden die in staat zijn om te werken dat ook moeten doen, zelfs als zij nooit eerder gewerkt hebben.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Weten mensen wat de financiƫle gevolgen zijn als hun partner komt te overlijden? Hoe hebben ze zich hiertegen ingedekt? En weten ze wat ze van wie kunnen verwachten?

Samenvatting en conclusie

De meeste mensen weten wel iets van nabestaandenpensioen af, maar zijn er niet zeer bekend mee. Er bestaat grote eensgezindheid dat nabestaanden die in staat zijn om te werken dat ook moeten doen, zelfs als zij nooit eerder gewerkt hebben. Het recht op een nabestaandenuitkering vanuit de Anw is beperkt tot arbeidsongeschikten, nabestaanden met kinderen tot 18 jaar en nabestaanden die voor 1950 geboren zijn. Bovendien is de hoogte van de uitkering afhankelijk van het inkomen. Daar is veel steun voor. Het nabestaandenpensioen uit de tweede arbeidsgerelateerde pijler kan rekenen op een breed draagvlak om de verzekering hiervoor vrijwillig voort te zetten als de verplichte deelname eindigt. Een meerderheid vindt dat nabestaandenpensioen aan nabestaanden van ex-deelnemers naar rato van het aantal verzekerde jaren zou moeten worden uitgekeerd. Om mensen te informeren zou meer dan nu het geval is, gebruik gemaakt kunnen worden van de momenten waarop het logisch is om stil te staan bij de financiƫle gevolgen van overlijden.