Aan het werk met of zonder re-integratieondersteuning, 2008

In 2008 zijn 386 duizend banen gestart door uitkeringsgerechtigden en niet-uitkeringsgerechtigden (NUG'gers). Bij 45 procent van de gestarte banen in 2008 ontving de persoon die de baan startte voorafgaand of gelijktijdig met de start van de baan re-integratieondersteuning.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of er re-integratie heeft plaatsgevonden voorafgaand aan uitstroom naar werk. Daarnaast wordt vastgesteld in welke mate er sprake is van beƫindiging van loonkostensubsidies en of die beƫindiging gevolgd wordt door regulier werk.

Samenvatting en conclusie

In 2008 zijn 386 duizend banen gestart door uitkeringsgerechtigden en niet-uitkeringsgerechtigden (NUG'gers). Bij 45 procent van de gestarte banen in 2008 ontving de persoon die de baan startte voorafgaand of gelijktijdig met de start van de baan re-integratieondersteuning. Driekwart van de banen van personen met een bijstandsuitkering startte met re-integratieondersteuning. WW'ers kwamen vaker zonder hulp aan de slag. Ruim de helft van de banen van personen met WW startte zonder re-integratieondersteuning. Van de personen die een baan startten vanuit de AO-uitkering ontving driekwart geen ondersteuning. Bijstandsontvangers, personen met een langdurige uitkering, ouderen en niet-westerse allochtonen startten relatief vaak een baan na re-integratieondersteuning. Deze kenmerken hangen deels met elkaar samen. Zo hebben niet-westerse allochtonen relatief vaak een bijstandsuitkering en ouderen hebben vaak een langdurige uitkering. Het soort uitkering van waaruit een baan wordt gestart en de lengte van die uitkering lijken de onderscheidende factoren die samenhangen met het ontvangen van re-integratieondersteuning.